Hop til indhold

Regeringen og aftalepartierne vil med markante investeringer understøtte, at en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasial uddannelse (epx) bliver en attraktiv uddannelse med et godt socialt og fagligt ungemiljø. Etableringen af epx indebærer samtidig en større omlægning af uddannelses- og institutionslandskabet med henblik på at understøtte geografisk nærhed samt fagligt og økonomisk bæredygtige uddannelsesinstitutioner med socialt attraktive ungdomsmiljøer.

Epx

Der er afsat en økonomisk ramme på cirka 5,0 mia. kr. årligt til at drive epx, når reformen er fuldt indfaset. Driftsudgifterne til epx skal blandt andet ses i lyset af, at det er lagt til grund, at udgifterne pr. elev på epx vil være højere end til de uddannelsestilbud, der integreres i epx. Driftsudgifterne afspejler, at elever på epx både skal have boglig og praktisk undervisning og derfor have adgang til udstyr og værksteder.

Omlægning og implementering

Epx skal have de rette fysiske faciliteter på de enkelte uddannelsesinstitutioner, samt de nødvendige faglige og (erhvervs)pædagogiske lærerkompetencer til at gennemføre en praksisfaglig undervisning. Samtidig indebærer omlægningen af uddannelses- og institutionslandskabet, at nogle institutioner skal opdeles eller sammenlægges.

Derfor er der afsat en økonomisk ramme på cirka 4,8 mia. kr. samlet set over årene 2027-2034, svarende til i gennemsnit cirka 0,6 mia. kr. årligt i perioden, til bygningstilpasninger på de statsligt selvejende uddannelsesinstitutioner, implementering af epx og omlægning af uddannelses- og institutionslandskabet.

Finansiering

Reformen finansieres af et træk på råderummet på 0,08 mia. kr. i 2028, 1,9 mia. kr. i 2029 og 2,0 mia. kr. i 2030. Råderumstrækket håndteres inden for de udgiftsmæssige rammer frem mod 2030 (finanspolitisk råderum) og i kommende økonomiske planer i årene efter 2030.

Finansieringen tilvejebringes også fra den økonomiske ramme til styrkelse af erhvervsuddannelserne, effektivisering af indkøb på de statsligt selvejende uddannelsesinstitutioner, reserven fra Aftale om styrket FGU, puljen til kvalitetsudvikling mv. til de gymnasiale uddannelser fra Aftale om styrkede gymnasiale uddannelser og ændrede tilskudsregler på efterskolerne, så der fra 2030 og frem kun ydes statsligt tilskud til efterskoleophold op til og med 41 uger pr. elev pr. skole i 8., 9. og 10. skoleår.

Finansiering fra den økonomiske ramme til styrkelse af erhvervsuddannelserne skal blandt andet ses i lyset af, at grundforløbets 1. del på erhvervsuddannelse integreres i epx, og at investeringen følger de unge. Provenuet fra de ændrede tilskudsregler på efterskolerne finansierer delvist puljen til ophold på efterskoler og frie fagskoler.

 
 
Sidst opdateret: 9. juli 2025